Pasti anda selalu memasak daging ayam yang baru dikeluarkan dari freezer tanpa anda mengetahui apa akibat buruk yang akan terjadi jika perkara ini berterusan berlaku?
Freezer berfungsi untuk membekukan daging ayam agar daging ayam yang sudah kita beli boleh bertahan lebih lama dan boleh dimasak bila-bila masa, namun lebih baik jika kamu anda mengeluarkan daging ayam dari freezer jangan segera memasak daging tersebut melainkan biarkan terlebih dahulu hingga daging tadi tidak dingin.
Ingin tahukah anda apa yang sebenarnya terjadi jika masak daging ayam terus dari freezer ?
“Sehabis dari freezer jangan cepat dikeluarkan dan dimasak, memang bakteria akan mati ketika proses masak namun racunnya tidak akan hilang, kata BPOM, DR. Roy Sparringa PhD.
Biasanya ia dilakukan ibu ibu dirumah dan mahasiswa karana ingin cepat memasak daging ayam.
Cara yang benar untuk memasak daging ayam yang ada di frezer adalah dengan menyimpannya terlebih dahulu di rak bagian bawah selama satu malam dan baru esok paginya baru boleh dikeluarkan dan dimasak.
“Contohnya esok anda ingin masak, malam ini ayam sudah disimpan di rak bawah,” jelasnya lagi.
Jemput like ke page kami :-
Tiada ulasan:
Catat Ulasan